Jaguar doboară un record mondial de viteză cu o ambarcaţiune electrică (Video)

0
1253

Atunci când nu încearcă să se adapteze la trendurile moderne legate de vehicule electrice, Jaguar doboară recorduri de viteză. E vorba despre o ambarcaţiune electrică, care a doborât un record de viteză recent. E vorba despre modelul V20E, pe bază de baterie şi care a doborât un record de viteză maritimă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Peter Dredge, cofondatorul lui Jaguar Vector a pilotat această barcă de mare viteză, ajungând la 142 km/h în apele lacului Coniston Water, din Cumbria, Anglia. Recordul precedent era de 123 km/h şi fusese stabilit cu 10 ani în urmă. A ajutat la atingerea noului record şi dimensiunea ambarcaţiunii, care e destul de mică, să recunoaştem. Vehiculul acvatic a fost realizat în colaborare cu experţii în curse de la Vector, dar şi Williams Advanced engineering.

De acolo a împrumutat de altfel sistemul de transmisie electric. Nu e foarte clar ce fel de motor, baterie şi controller sunt folosite aici, dar ştim că inspiraţia a fost monopostul Jaguar din Formula E, acea serie de curse care se axează pe automobile electrice. Jaguar se numără printre companiile care au promis că vor renunţa complet la motoarele pe combustie din 2020.

Revenind la ambarcaţiune, cea mai mare problemă când atingi viteze extreme pe apă este să opreşti ambarcaţiunea din a “decola” şi a se răsturna. E mult mai greu să păstrezi controlul pe apă decât pe uscat. Numai mie mi se pare că acest bolid seamănă cu o navă SF din jocurile de curse ca Wipeout?