iRobot, producătorul Roomba pregăteşte un aparat de tuns iarbă autonom, Terra

0
1763

Roomba este unul dintre cei mai populari roboţi de curăţenie din lume, iar creatorul său iRobot vrea să intre şi pe alte pieţe. Mai nou vrea să atace piaţa aparatelor de tuns iarba, lansând un model autonom numit Terra în 2020. Ce ştim despre el aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ce e drept proiectul fusese anunţat încă din luna ianuarie a acestui an, dar fără prea multe detalii. Faţă de alte dispozitive similare, Terra are totuşi un sistem high tech: foloseşte un soi de balize wireless pentru a cartografia curtea voastră. Alte produse rivale folosesc un fir montat de jur împrejurul marginilor gazonului. iRobot Terra se află în faza beta de ceva vreme, dar se pare că testele merg bine. Ar trebui să înceapă vânzările în State în 2020.

Posibil să vedem şi un demo la CES 2020 şi din păcate nu avem preţ. Cei de la The Verge au făcut săpături prin arhiva FCC şi au descoperit documente legate de iRobot. Balizele vor fi mai complexe decât par la prima vedere, iar Terra va trebui să fie în raza vizuală a 3 balize în orice moment, pentru a funcţiona în mod optim. Numărul de repere wireless depinde şi de mărimea curţii .

iRobot va oferi instalare gratuită pentru balize şi asta se face doar de către profesionişti. Unele modele Terra vor sosi cu o telecomandă Bluetooth care îţi va permite să controlezi tu direcţia de tăiere a ierbii, dar o bună parte din activitate se face autonom. După ce se termină cu tăierea, Terra va reveni la dock-ul său de încărcare. Încă nu e clar unde se vor stoca resturile de iarbă, dar e posibil ca ele să fie tăiate până la dimensiuni minuscule, care se vor împrăştia peste gazon.

Au apărut şi scăpări legate de o baterie de 98 Wh şi una de 92 Wh, iar balizele s-ar baza pe baterii AA standard, schimbate o singură dată pe an. Terra ar urma să aibă şi o mică protecţie contra apei, în standard IP55, dar nu e bătută în cuie. Mai mult decât atât, aflăm că există şi protecţie anti furt, care împiedică Terra să funcţioneze în alte curţi decât a ta. Totul sună perfect până acum, dar mă aştept la un preţ măricel, de sute bune de euro având în vedere toate aceste dotări.