Intel cumpără compania israeliană Habana Labs pentru a ataca mai abitir piaţa AI

0
1044

Intel nu e doar pusă pe vânzări (segmentul său de modemuri vândut spre Apple în acest an), ci şi pe achiziţii. Cea mai nouă implică firma Habana Labs din Israel şi suma nu e deloc mică: 2 miliarde de dolari. Intel vrea să atace zona AI prin aceasta achiziţie şi să abordeze zona de data centere.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Habana Labs se ocupă cu acceleratoare de deep learning şi are un AI Training Processor numit Gaudi. El poate oferi un throughput de până la 4 ori mai mare pentru sistemele pe care se instalează, la nivel de GPU. Practic pe viitor vom avea funcţionalităţi AI îmbunătăţite, precum recunoaştere foto sau a comenzilor vocale. Ele vor fi accelerate prin intermediul sistemului Habana. Intel vrea să meargă şi mai departe şi pune la treabă AI-ul în proiecte medicale, ce implică reconectarea nervilor coloanei vertebrale la pacienţii paralizaţi.

Se doreşte şi crearea de scaune cu rotile care pot fi controlate cu expresii faciale. Se lucrează şi la reţele neurale inspirate de creierul uman şi AI-ul Intel e pus la treabă şi pe automobilele autonome. Intel pariază tot mai mult pe AI, iar în 2019 producătorul de cipuri va genera 3.5 miliarde de dolari doar din acest segment, cu 20% mai mult decât anul trecut. Luna trecută Intel prezenta şi primele sale cipuri create special pentru soluţii AI din cloud.

A debutat atunci şi următorul său cip Computer Vision. Intel e pusă serios pe achiziţii de companii mari din AI: Movidius, Nervana, Altera şi Mobileye. Nu toate licitaţiile au fost câştigate, pentru că spre exemplu NVIDIA a plusat pentru achiziţia firmei israeliene Mellanox în primăvară, la suma de 6.9 miliarde de dolari. Acolo era vorba despre din nou de data centere.