Doi roboţi Facebook cu AI au fost opriţi după ce au început să vorbească între ei într-o limbă necunoscută

0
4183

E ştiut faptul că Facebook lucrează la proiecte pe bază de AI de ceva vreme şi am mai zis-o cu ceva vreme în urmă ca un scenariu Terminator de acolo ar putea să vină. O istorioară creepy a început să se strecoare în media în ultimele zile, fiind undeva la graniţa între fake news şi SF. Noi vrem să clarificăm datele problemei pentru voi şi să vedem cum au ajuns 2 roboţi să vorbească între ei de capul lor…

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Să vedem întâi faptele: Facebook a creat doi roboţi pe bază de AI şi i-a pus să facă o serie de tranzacţii comerciale între ei. A început un soi de conversaţie, care a derivat înspre o discuţie fără sens pentru partea umană, ca şi cum roboţii vorbeau într-o limbă nouă şi inventată. Facebook a abandonat apoi rapid experimentul. Înainte să vă gândiţi la Cyberdine şi la o maşinărie conştientă, era pur şi simplu o eroare de programare.

Aceşti doi chatbots au lucrat cu o variantă operaţională a limbii engleze, prescurtată la modul extrem şi neinteligibilă pentru oameni. Boţii au încercat să facă schimburi şi negocieri pentru pălării, mingi şi cărţi, fiecare cu câte o valoare dată în prealabil. Roboţii erau programaţi să devină tot mai buni la negociere şi barter pe măsură ce discuţia progresa.

Iată cum arată un crâmpei din ciudată discuţie rezultată:

“Bob: i can i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

Bob: i i can i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me

Bob: i . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i i i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have 0 to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i i i everything else . . . . . . . . . . . . . .

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to”

Acest limbaj propriu ar avea sens pentru AI, care ar înţelege spre exemplu “the” repetat de 5 ori ca 5 unităţi ale unui obiect. Facebook a abandonat experimentul pentru că dorea chatboţi care să interacţioneze cu oamenii pe partea de vânzări şi nu să vorbească într-un dialect misterios.

Aveţi aici o explicaţie cu ce a mers greşit la experiment şi motivele pentru care nu aveţi de ce să vă panicaţi în ciuda titlurilor puse de presă în ultimele zile.