Microsoft a prezentat în această săptămână o veritabilă ciudăţenie: Surface Laptop, un laptop cu dotări high end, dar cu aripile tăiate de un OS ce rivalizează cu Chrome OS. Costă 1000 de dolari, adică dublu faţă de Chromebookurile cele mai scumpe şi are cam aceeaşi funcţionalitate. În următoarele rânduri vom încerca să ne dumirim ce e cu acest produs.

Publicitate

E destinat mediului educaţional, deci şcolile şi universităţile îl vor cumpăra, probabil cu reducere. Surface Laptop are procesoare Intel Core i7 şi Core i5 de cea mai nouă generaţie, pe care chiar nu le va pune la treabă, pentru că nu e menit şi dotat pentru jocuri sau aplicaţii hardcore. Singura utilizare la maxim a specificaţiilor sale ar fi pentru VR sau pentru a le preda celor mici randarea 3D să zicem.

Marea problemă e că în 80% din licee şi universităţi laptopul va sfârşi prin a fi hackuit şi ca Windows 10S să fie înlocuit rapid de Windows 10 Pro. Mai e şi factorul că Windows 10 S poate sări la Windows 10 Home gratuit după primul an de achiziţie, deci înlocuirea va fi un no brainer. Practic nu înţeleg scopul acestui device. Puştanii pot învăţa binemersi şi pe un Core i3, pe Celeroane şi Pentiumuri chiar, mai ales că ştim că vor exista şi laptopuri cu Windows 10 S la preţuri de 180 de dolari.

În condiţiile în care un Microsoft Surface Book porneşte de la 1099 dolari, preţul e dubios pentru noul venit. Înţeleg treaba cu suprafaţa pe care ţinem palmele acoperită cu alcantara, ecranul excelent PixelSense de 13.5 inch şi suportul touch. Dar totuşi preţul şi OS-ul, cum rămâne cu ele?! Se presupune că educaţia e ceva ce trebuie să ajungă la toată lumea, cu unelte democratice de învăţare.

Bill Gates ar fi scos la înaintare un OLPC cu Windows 10 S probabil, la doar 99 de dolari, dacă se putea… Dar cum nu se poate, Microsoft a decis să ucidă Chromebookurile high end cu ceva care nu ştie gaming (soluţie grafică integrată), e blocat doar pe aplicaţii din Windows Store şi costă dublu. Eu zic ca va fi DOA, dar se va vinde masiv spre şcoli…

 • Ionica

  Din ce am citit, cuvintul cheie e securitate. Vor sa le dea mai multa siguranta scolilor, limitand accesul utilizatoril. Acest os poate rula doar aplicatii din Windows store, dar lucrurile se vor schimba, din moment ce vine pre instslat cu office 365, in sensul ca vor adsuga mai multe aplicatii in store. Si la prezentare am vazut ca tinta a fost mai mult apple decat chromebookurile. Pretul poate fi mare pt noi, dar produsul se vinde deja la pre order.

 • Lupta se duce practic între ecosisteme, unde Microsoft nu stă foarte bine, lipsindu-i cu desăvârşire partea de mobil în propria ogradă. Probabil de aceea au tras tare cu aplicaţiile iOS şi Android în ultimul timp. Personal nu dau şanse mai mari acestui produs decât celebrului fail numit Windows RT. Diferenţa e că acum vine însoţit cu un hardware scump…

 • Mie mi se pare socant ca nu ai cum sa instalezi Chrome pe Windows 10 S. Au si subliniat asta recent :))

 • Sunt perfect de acord cu Alex. Sistemul educațional nu se împacă cu echipamente scumpe. Chiar dacă aceste laptopuri primesc Office 365 gratuit sau upgrade gratuit la Win10 Home, tot nu se justifică prețul mare. Toată puterea aia hardware e inutilă pentru felul cum va fi folosit. Eu unul aș urmări un astfel de laptop și l-aș cumpăra la reducere pentru a-l folosi la toată puterea lui, dar eu sunt adeptul unui desktop puternic și al unei tablete de 8 inci.

 • v_sile

  Sistemul de operare e gandit doar pentru a usura administrarea. Lucru realizat de Chromebook, care e mult mai limitat tehnic fata de sistemul asta, dar se vinde bine in scolile din USA. Pentru ca e foarte usor de administrat pentru zeci de elevi/studenti, pentru ca isi face actualizarea automat si pentru ca sistemul nu poate sa fie usor corupt/virusat.
  Bine, computerul asta scump chiar nu se potriveste cu sistemul asta de operare si banuiesc ca or sa fie foarte multi care sa upgradeze rapid la Win 10 Pro. Eu tot cred in continuare ca MS chiar nu are de gand sa vanda hardware in volum. Ei doar stabilesc niste standard cu produse de acest gen, invitand apoi ceilalti producatori ca “copieze” si/sau sa vina cu clone mult mai ieftine.

 • v_sile

  Mie mi se pare ca totusi sunt diferente fata de Windows RT. Acela era un OS complet separat, asta e pur si simplu un Windows 10 la care i s-a pus cateva blocaje, in principal sa nu poata rula decat aplicatii din Store, dar store-ul e practic acelasi. E un blocaj facut pentru a asigura ceva in plus la securitate/stabilitate/usurinta de administrare si o durata mai mare a bateriei.

  Daca e o limitare prea mare, poti face upgrade in orice moment la Win 10 Pro, fara sa pierzi documente, aplicatii, licente, etc.

  Poate parea cam golas acel Microsoft Store, dar strict pe segmentul asta e in fata competitiei destul de clar: a se vedea cate aplicatii poti rula pe un Chromebook sau cum arata store-ul pe un Mac.

  Ecosistemul de pe partea de mobil nu e (inca?) relevant pe acest segment (repet, discutam de laptopuri pentru sistemul de educatie nord-american sau pentru orice segment unde vrei sa ai useri cu un set limitat de aplicatii si acces foarte limitat la administrarea sistemului), pentru ca nu poti muta pur si simplu aplicatiile din ecosistemul de mobil pe asa ceva.

  Google doar ce a anuntat iarasi a nu stiu cata amanare in proiectul de implementare a aplicatii Android in Chromebook, sunt zvonuri ca migrarea merge ca naiba. Nici nu ar avea cum sa fie simplu: cea mai mare parte din aplicatiile Android nu sunt optimizate sa lucreze pe ecrane mare, nu au habar sa interactioneze cu tastatura si mouse-ul. Iar 95% din Chromebook-uri vandute nu au ecran tactil.

  Cei de la Apple nici macar nu au de gand sa lucreze in directia asta, ei mai cugeta daca merita.

  Ca sa nu mai spunem ca scolile nord-americane sunt obsedate de securitate si administrare usoare si vor taia fara doar si poate accesul la astfel de aplicatii.

  Daca MS nu reuseste sa penetreze acest segment nu e pentru ca ar avea Store-ul prea subtire (oricum e mult in fata competiei, repet, pe acest segment) sau ca nu au ecosistem de mobil (acela nu conteaza)

  Daca nu reusesc sa atace Google pe piata educatiei din USA e pentru ca Chromebookul are pur si simplu multe puncte tari, greu de replicat: sunt masini ieftine, beneficiaza de servicii web Google (aproape universal utilizate), utilizeaza un OS rudimentar, dar extrem de usor de administrat si de intretinut.

  Legat de hardware: nu cred ca MS gandeste sa lupte cu Chromebook-urile cu masina asta, e mult prea scumpa pentru asa ceva. Asta e un demo, ei asteapta pe altii sa faca masinile ieftine, pentru vanzarea de volum.

  P.S. Nu poti sa instalezi Chrome pe Win 10 S nu pentru ca au pus cei de la MS vreun blocaj anume pentru Chrome. Dar nu poti instala decat aplicatii din Store. Iar cei de la Google nu par ca au de gand sa faca asa ceva, adica sa mai publice ceva vreodata in Store-ul celor de la MS

 • Are sens ce spui. A fost interesant de citit ce ai scris!

 • v_sile

  Multumesc.
  Din pacate totdeauna scriu mult, nu o sa reusesc niciodata sa fiu si eu concis 🙂

 • De vreme ce nu bați câmpii, eu nu văd în asta o problemă! 🙂

  2017-05-09 16:26 GMT+03:00 Disqus :

 • Pingback: Microsoft Surface Laptop este disecat de iFixit, e imposibil de reparat()