De ce cred că Microsoft Surface Laptop nu e o idee bună, dar se va vinde oricum

10
2197

Microsoft a prezentat în această săptămână o veritabilă ciudăţenie: Surface Laptop, un laptop cu dotări high end, dar cu aripile tăiate de un OS ce rivalizează cu Chrome OS. Costă 1000 de dolari, adică dublu faţă de Chromebookurile cele mai scumpe şi are cam aceeaşi funcţionalitate. În următoarele rânduri vom încerca să ne dumirim ce e cu acest produs.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E destinat mediului educaţional, deci şcolile şi universităţile îl vor cumpăra, probabil cu reducere. Surface Laptop are procesoare Intel Core i7 şi Core i5 de cea mai nouă generaţie, pe care chiar nu le va pune la treabă, pentru că nu e menit şi dotat pentru jocuri sau aplicaţii hardcore. Singura utilizare la maxim a specificaţiilor sale ar fi pentru VR sau pentru a le preda celor mici randarea 3D să zicem.

Marea problemă e că în 80% din licee şi universităţi laptopul va sfârşi prin a fi hackuit şi ca Windows 10S să fie înlocuit rapid de Windows 10 Pro. Mai e şi factorul că Windows 10 S poate sări la Windows 10 Home gratuit după primul an de achiziţie, deci înlocuirea va fi un no brainer. Practic nu înţeleg scopul acestui device. Puştanii pot învăţa binemersi şi pe un Core i3, pe Celeroane şi Pentiumuri chiar, mai ales că ştim că vor exista şi laptopuri cu Windows 10 S la preţuri de 180 de dolari.

În condiţiile în care un Microsoft Surface Book porneşte de la 1099 dolari, preţul e dubios pentru noul venit. Înţeleg treaba cu suprafaţa pe care ţinem palmele acoperită cu alcantara, ecranul excelent PixelSense de 13.5 inch şi suportul touch. Dar totuşi preţul şi OS-ul, cum rămâne cu ele?! Se presupune că educaţia e ceva ce trebuie să ajungă la toată lumea, cu unelte democratice de învăţare.

Bill Gates ar fi scos la înaintare un OLPC cu Windows 10 S probabil, la doar 99 de dolari, dacă se putea… Dar cum nu se poate, Microsoft a decis să ucidă Chromebookurile high end cu ceva care nu ştie gaming (soluţie grafică integrată), e blocat doar pe aplicaţii din Windows Store şi costă dublu. Eu zic ca va fi DOA, dar se va vinde masiv spre şcoli…