CES 2018: NVIDIA oferă detalii despre SoC-ul Xavier, cel mai complex chipset al companiei

0
712

NVIDIA a participat la rândul său la CES 2018, prezentând un nou SoC la nivel de specificaţii, pe numele său Xavier. Acesta este cel mai complex chipset al companiei, integrând 9 miliarde de tranzistori. Este deci şi cel mai dens design de SoC de până acum.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un preview pentru Xavier apărea încă din 2016, dar pe atunci încă se afla în dezvoltare. Ceea ce vedem acum la CES 2018 este o versiune diferită de ce văzusem pe atunci. Designul s-a schimbat semnificativ în această perioadă, iar Xavier este realizat pe baza unui proces de producţie de 12 nm, cu ajutorul TSMC. 9 miliarde de tranzistori sunt “înghesuiţi” pe o componentă de 350 mm pătraţi.

Saltul e mare de la designul de 16 nm FF cu 7 miliarde de tranzistori prezentat ultima oară. Trecând la specificaţii, Xavier, probabil numit aşa după Professor X din X-Men face apel la un CPU personalizat de către NVIDIA şi cunoscut drept Carmel (ARM64). Integrează 8 core-uri într-o arhitectură 10 wide super scalară. Funcţiile oferite includ execuţie duală, paritate şi ECC pe CPU în sine.

La pachet primim şi un GPU Volta, cu 512 core-uri CUDA şi acesta este capbil să realizeze calcule INT8, FP32, FP16 şi altele de gen într-un mediu multi precision. Chipul oferă performanţe de 1.3 TFLOPS la nivel FP32 şi 20 Tensor Core TOPs. Consumul este de doar 20W, destul de impresionant chiar şi pentru realizările moderne la nivel de power management.

Avem şi un ISP la bord care oferă suport pentru 1.5 GPIX/s, HDR în gamă completă nativ şi randare tile-based. De partea de networking se ocupă un mecanism special 16 CSI, care oferă viteze de transfer de 109 Gbps. NVIDIA a mai prezentat şi chipseturile pentru viitoarele sisteme de şofat, Drive PX Pegasus, cu noi specificaţii. Acest Pegasus foloseşte 2 chipseturi Xavier şi va ajunge pe automobilele autonome de la Volkswagen.

Sursa foto