Avionul supersonic stealth al chinezilor, J-20 e gata de zbor

0
2328

Chiar dacă naziştii aveau avioane stealth, ba chiar supersonice în proiect încă din anii 40, cumva şi în ziua de azi ne mai impresionează când o mare naţiune de pe glob apare cu un „nou avion invizibil”. Chinezii au un proiect de genul, implicând avionul J-20, care e în sfârşit gata să zboare.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Agenţia de presă chineză Xinhua News scrie că avionul este gândit să rivalizeze cu modelul american F-22 Raptor şi a fost pus în funcţiune în această săptămână. Ca şi F-22 Raptor, acest model foloseşte materiale avansate şi un design special care îl fac foarte greu de detectat de către radare. Deşi J-20 este în activitate, nu se poate încă duela direct cu rivalii americani.

Pentru început nu are motoarele supersonice WS-15 necesare pentru aşa ceva. Au fost chiar probleme cu testarea motoarelor, un WS-15 explodând în 2015 în timpul unui test la sol. Problema a fost pusă pe seama lamelor turbinelor Single Crystal. Versiunea care zboară acum optează pentru motoare modificate WS-10B, care sunt găsite şi pe avioane chineze de generaţie trecută, din generaţia J-10 şi J-11.

Ceea ce vor să atingă autorităţile chineze este conceptul de „supercruise”, pe care americanii îl au. E vorba despre accelerarea la viteze supersonice fără a face un transfer brusc de combustibil spre motoare, ceea ce ar face ca avionul să apară pe radar. În ciuda dezavantajului de propulsie, J-20 are dotări ofensive superioare oricărui rival, scriu chinezii. Producţia nu va începe totuşi până nu sunt gata şi motoarele, iar sursele afirmă că asta va mai dura încă 8 ani.

Doar alte 2 ţări au ai produs avioane de generaţie a cincea de acest tip, SUA şi Rusia. SUA are F-22 Raptor, dar şi F-35, iar Rusia îl are pe Sukhoi T-50 PAK-FA. Şi India şi Japonia au proiecte de gen în dezvoltare.