Aterizare fara probleme pentru naveta Discovery

0
766

Naveta Discovery a aterizat ieri fara probleme, dupa o misiune de 14 zile, in cadrul careia echipajul a calatorit pana la Statia Spatiala Internationala si inapoi. Au existat totusi si incidente, cum a fost obiectul care plutea in spatiu, dinspre nava si o aparenta avarie in partea din spate a acesteia. Obiectul care plutea pe langa naveta Discovery nu a reprezentat o problema, fiind “alungat” in cele din urma de forta motoarelor.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Daca ar fi existat o problema majora, Discovery ar fi trebuit sa se intoarca la Statia Spatiala Internationala, de care se separase miercuri. Protuberanta navei, care ingrijorase membrii echipajului era o componenta normala si nu efectul unei defectiuni, conform expertilor NASA, in vreme ce obiectul care a plutit in spatiu era o parte inutila a navetei, care o protejase de caldura in timpul decolarii.

Discovery a facut o calatorie in spatiu de 9.2 milioane de kilometri la o viteza maxima de 28.000 de km/h. Acesta a fost cel de-al 123-lea zbor NASA in spatiu, in cadrul caruia inginerul de zbor Greg Chamitoff l-a inlocuit pe Garrett Reisman, omologul sau de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Acesta nu a fost singurul scop al acestui zbor, ci si dezvoltarea statiei spatiale, un proiect de 100 de miliarde de dolari.

Naveta a purtat cu ea modulul principal al laboratorului japonez, in valoare de 1 miliard de dolari si cunoscut sub numele de Kibo sau “speranta”. Laboratorul este un cilindru mare cat un autobuz de mari dimensiuni, iar precedenta sa sectiune a sosit in spatiu in martie. Echipajul a adus pe statia spatiala si componente necesare pentru a repara singura toaleta a acesteia, care avea probleme de functionare de o saptamana.

Sursa