ASUS ROG Flow X13 Review: un laptop de gaming deux-pieces

0
985
ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Orice pasionat de gadgeturi apreciază ideile originale și dispozitivele inovatoare. Așadar, ce părere ai avea despre un laptop de gaming deux-pieces? Dacă ți-am ridicat cel puțin o sprânceană, trebuie să-ți povestim imediat despre ASUS ROG Flow X13, care în combinație cu o placă grafică externă ROG XG Mobile constituie o soluție redutabilă pentru gaming de înaltă performanță.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Chiar și de unul singur, X13 este un laptop de gaming bun, care vine dotat cu o placă grafică discretă destul de performantă, însă, în combinație cu placa grafică externă GeForce RTX 3080 din XG Mobile, orice joc de ultimă generație rulează extrem de fluid, inclusiv cu suport pentru ray tracing în timp real. Acum hai să vedem cum arată și ce ascunde la interior acest laptop de gaming inedit. Bisturiu!

Design de tip undă gravitațională

Înainte de prima incizie, nu poți să nu-ți clătești un pic ochii cu designul atractiv și funcțional al lui ASUS ROG Flow X13, primul laptop de gaming ultrasubțire 2-în-1 de 13 inchi de la ASUS. Primul lucru pe care îl vei remarca la designul lui Flow X13 sunt liniile texturate de pe suprafața carcasei din aliaj de magneziu, care este finisată prin sablare, ceea ce adaugă mai multă aderență pentru o transportare mai ușoară. Designul de tip „undă gravitațională” este aplicat pe întreaga carcasă ultra-subțire și îi conferă lui Flow X13 un aspect unic și elegant, care este potrivit atât pentru lucrul la birou, cât și pentru divertisment.

În plus, laptopul are o greutate de doar 1,3 kg și o grosime de 15,8 mm, fiind proiectat să arate cât mai discret cu putință, în condiții în care oferă o portabilitate excelentă. Îl vei putea transporta cu ușurință într-o geantă obișnuită. Sau într-un rucsac și chiar dacă iei după tine și unitatea XG Mobile. Greutatea celor două piese nu va depăși 2,3 kg. Volumul va rămâne în limite destul de suple, grație designului compact al carcasei unității grafice externe.

Specificații robuste pentru orice sarcini de lucru

ASUS ROG Flow X13 este dotat cu un procesor de generația următoare AMD, din seria Ryzen 5000, și vine într-o variantă cu cip grafic integrat, urmând ca din al doilea trimestru al anului să fie dotat și cu o placă video dedicată NVIDIA GeForce GTX 1650. În rest, specificațiile includ până la 32 GB de memorie LPDDR4X de înaltă eficiență care rulează la 4.266 MHz, iar stocarea poate merge până la 1 TB pe PCIe.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Opțiunile de afișaj sunt doua la număr. Astfel, poți opta pentru un ecran de înaltă rezoluție 4K sau pentru unul Full HD cu rată de reîmprospătare de 120 Hz. Ambele variante de ecran redau jocurile extrem de fluid, fiind dotate cu suport pentru sincronizare adaptivă. În plus, ecranele sunt validate Pantone, pentru o excelentă acuratețe a culorilor și au un raport de aspect 16:10, care include mai mult spațiu pe verticală pentru o productivitate sporită. Ambele ecrane disponibile sunt tactile și au sticlă rezistentă la zgârieturi Corning Gorilla Glass pentru mai multă fiabilitate și funcționalitate.

Articulație multifuncțională

ASUS ROG Flow X13 este dotat cu o ingenioasă balama de 360 de grade, care oferă o multitudine de configurații diferite pentru vizualizare. În modul normal, de tip scoică, laptopul se pretează foarte bine lucrului și jocurilor de fiecare zi. Daca îl vei folosi însă în spații limitate, poți pune laptopul în modul stand, pentru a partaja cu ușurință ecranul.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Când te joci, o varianta bună este modul cort, care permite o răcire mai bună. Dacă preferi să lucrezi mai ușor în condiții de mobilitate poți rabata complet ecranul. Astfel vei transforma laptopul într-o tabletă cu touchscreen care beneficiază și de suport pentru stilou.

Placă grafică externă opțională

Dacă alegi combinația cu XG Mobile, care este una foarte potrivită pentru un laptop cu acest format compact, vei obține un spor considerabil de performanță grafică, atunci când ai nevoie de ea. Modelul ROG XG Mobile a fost creat special pentru acest laptop, având o interfață proprietară întrucât ASUS a vrut să se asigure căutilizatorii obțin maximum de performanță de la un GPU extern, care oferă o lățime de bandă mare și dedicată graficii, pentru orice scenariu de utilizare. Soluția ASUS XG Mobile eGPU utilizează o interfață exclusivă PCIe cu 8 benzi, care oferă 63Gbps de lățime de bandă dedicată pentru GPU, precum și o conexiune USB dedicatăpentru un hub I/O.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Un mare dezavantaj al soluțiilor tradiționale eGPU este faptul că sunt extrem de mari și de grele, ceea ce la face mai degrabă echipamente staționare potrivite pentru utilizarea acasă. De asemenea, alimentarea unui eGPU necesită o sursă cu greutate considerabilă. ASUS a vrut să rezolve problema și să ofere o soluție pe care să o poți transporta oriunde. Așa că XG Mobile cântărește doar 1 kg și are dimensiunile compacte de 155 x 208 x 29 mm.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Grație eficienței răcirii care se realizează printr-o cameră cu vapori, ASUS a putut monta la interior o placă RTX 3080 de 150 W și un adaptor de alimentare de 280 W. Combinația X13 – XG Mobile cântărește 2,3 kg. Dimensiunile celor două sunt semnificativ mai mici decât orice alte opțiuni eGPU destinate jocurilor la nivel desktop sau chiar și decât laptopurile de gaming de top de 17 inchi.

Multiple scenarii de utilizare

Pe parcursul zilei, poți deconecta XG Mobile și poți folosi doar X13, cu profilul său extra subțire. Îți permite să lucrezi și când te afli în deplasare, într-o bibliotecă, o cafenea sau oriunde altundeva. Eficiența energetică a lui ROG Flow 13 duce la o autonomie de până la 10 ore de redare video și până la 18 ore de funcționare în general, așa că vei putea lucra sau distra fără probleme, pe parcursul unei întregi zile.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Dacă l-ai utilizat mai intens și ai nevoie să-i încarci bateria, adaptorul super compact inclus de 100 W USB-C cu Power Delivery îți oferă și o opțiune de încărcare rapidă. Astfel poți ajunge de la 0 la 50 % în doar 30 de minute. Odată ajuns acasă, poți reintra în modul stație de luptă prin reconectarea XG Mobile. Adaptorul încorporat de 280 W oferă alimentare pentru GPU, laptop. Are 4 porturi USB 3.2, HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 și Ethernet. Asta înseamnă că nu este doar un eGPU, ci un hub perfect dotat, care se poate conecta la monitoare externe și la o multitudine de accesorii.

Conectivitate puternică

Conectivitatea ultra-rapidă Wi-Fi 6 (802.11ax) îți permite să te joci fără probleme, la viteze comparabile cu cele dintr-o rețea LAN, oriunde sunt disponibile conexiuni compatibile. Wi-Fi 6 sporește viteza și eficiența rețelei wireless, oferind o conexiune mai bună la internet în medii wireless aglomerate. Mai mult, grație mecanismului TWT (travelling-wave tube) al Wi-Fi 6 și standardului de securitate WPA3, te vei putea bucura de o autonomie sporită a bateriei și o securitate wireless consolidată.

Tastatură optimizată pentru jocuri

Fiind un dispozitiv pentru gaming, ROG Flow x13 oferă o tastatură opto-mecanică optimizată pentru jocuri. Designerii și inginerii ROG au reușit să integreze o tastatură de 15 inchi pe întreaga lățime a acestui laptop de 13 inchi. Eliminarea blocului numeric al tastaturii a făcut posibilă instalarea unei tastaturi TKL (tenkeyless). Aceasta oferă o spațiere comodă și o dimensiune mare a tastelor.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

Fiecare tastă are o curbură care îți poziționează optim degetele. Ai la dispoziție și taste rapide separate pentru acces facil la funcții vitale. Cursa de 1,7 mm a tastelor permite o tastare fără efort și un răspuns prompt. În plus, tastatura este iluminată cu alb. Astfel vei beneficia de vizibilitate excelentă mai ales în ambientul tipic întunecat în care sălășluiesc gamerii. Touchpad-ul este precis și sensibil dar probabil că vei folosi laptopul cu un mouse de gaming performant. Asta îți recomandăm cu entuziasm, pentru a avea un control comod, prompt și precis în jocuri.

Sunet cu o claritate de cristal

Cum era de așteptat de la un dispozitiv dedicat jocurilor, sunetul oferit de acest laptop este unul atent rafinat. Oferă astfel indiciile sonore cruciale pentru un gamer competitiv, care trebuie să poată anticipa cu precizie direcția din care va veni următorul glonț. Sunetul virtual surround pe 5.1.2 canale este motorizat de tehnologia Dolby Atmos, te va plasa cu fermitate în centrul acțiunii. Iar atunci când nu te joci, poți beneficia de o audiție de bună calitate a conținutului multimedia. Totul cu un caracter dinamic și la un volum sporit.

ASUS ROG Flow X13
ROG Flow X13 cu XG Mobile

ASUS a inclus în acest dispozitiv și tehnologia sa proprietară avansată Two-Way AI Noise Cancelation. Aceasta lucrează cu orice intrare sau ieșire de sunet, eliminând zgomotele capturate de propriul microfon sau din terțe surse de intrare. Spre deosebire de alte soluții de anulare a zgomotelor softul ASUS rulează pe CPU. Oferă astfel avantajul de a elibera GPU-ul pentru redarea de jocuri la un nivel FPS sporit. Poți seta anularea zgomotelor per program. Ceea ce înseamnă că poți dezactiva opțiunea în jocuri, unde zgomotele de fundal reprezintă elemente strategice cruciale.

Considerații finale

Dacă optezi pentru o combinație laptop – eGPU așteaptă-te prețuri care încep de la 15.999 lei, ceea ce clar nu sunt pentru orice buzunar. Dar ai și opțiunea de a achiziționa laptopul separat. La un preț începând de la 5.999 de lei, în funcție de configurație. Ulterior vei putea să-i adaugi drept ugrade și unitatea grafica externă.

Oricare va fi varianta pentru care vei opta, te vei alege cu un laptop de gaming performant și versatil. Se va preta la orice scenariu de utilizare imaginabil, nu doar în jocuri, ci și în activități productive. Se descurcă la fel de bine și la conținut multimedia pentru divertisment.

Preț și disponibilitate ASUS ROG Flow X13:

  • GV301QH-K6034: Ryzen 7 5800 HS, FHD 120Hz, 16GB LPDDR4X, SSD 512GB, GTX 1650 4GB, Free DOS: 5.999 lei (Flanco) / 6.198 lei (PC Garage) / 6.299 lei (eMAG)
  • GV301QH: Ryzen 9 5900HS, QHD 60Hz, 16GB DDR4X, 1TB SSD, GeForce GTX 1650 4GB, No OS: 7.298 lei (PC Garage) / 7.299 lei (eMAG) / 7.099 lei (Flanco)
  • GV301QH, WQUXGA Touch, Procesor AMD Ryzen™ 9 5980HS (16M Cache, up to 4.8 GHz), 32GB DDR4X, 1TB SSD, GeForce GTX 1650 4GB, Win 10 Home, Off Black Supernova Edition include ROG XG Mobile (GC31S with GeForce RTX 3080 16GB): 15.999 lei (PC Garage)