ARM a anunţat noi chipseturi în acest început de săptămână, Cortex-A75 şi Cortex-A55 fiind vitale pentru perioada viitoare. Spunem “vitale” pentru că ne pregătim de sosirea lui Windows 10 on ARM, care va debuta spre final de an. Noutăţile ARM se bazează pe tehnologie DynamIQ, care va schimba experienta multi core ARM pe viitor.

Publicitate

Atât Cortex-A75, cât şi Cortex-A55 sunt bazate pe DynamIQ şi vin cu securitate sporită. Noul chipset Cortex-A75 aduce o creştere de performanţă cu 50% faţă de predecesori şi un salt de 20% faţă de Cortex-A73 la frecvenţe similare. Tehnologiile incluse aici vor fi folosite de Qualcomm pe chipseturi viitoare, poate chiar pe Snapdragon 845.

Iată câteva dintre funcţionalităţile acestor chipseturi noi:

  • Core superscalar, care permite decodarea şi executarea a multiple instrucţiuni, mai multe decât generaţiile trecute. Este oferită astfel procesare full out of order, fără a bloca cache-urile L1 de mare throughput
  • Cache-uri L2 private apropiate de core-urile de procesare. Acestea sunt configurabile la capitolul dimensiuni şi micşorează latenţele legate de memorie
  • Cache L3 unificat în DSU (DynamIQ Shared Unit), care poate fi folosit pe toate procesoarele din cluster

Qualcomm va putea folosi Cortex-A75 fie de sine stătător, fie cu până la 4 core-uri de mare performanţă, sau în combinaţii big.LITTLE cu Cortex-A55, cu până la 8 core-uri în total. ARM a mai anunţat şi cel mai puternic GPU al momentului din segmentul său, Mali-G72. Acesta e bazat pe arhitectura Bifrost şi e menit pentru utilizare intensă la gaming mobil şi VR mobil.

Primele terminale cu aceste tehnologii sosesc la început de 2018.