AMD a lansat a treia generație de CPU-uri dedicate serverelor – EPYC pe arhitectură Zen 3

0
478
EPYC
AMD a lansat a treia generație de CPU-uri dedicate serverelor - EPYC pe arhitectură Zen 3

AMD a anunțat astăzi a treia generație de CPU-uri pentru servere. Aceste procesoare din seria EPYC au ajuns la generația a treia și sunt bazate pe arhitectura Zen 3, asemeni CPU-urilor din seria Ryzen 5000. Compania promite o performanță de până la 19% mai bună față de generația anterioară. Avem detalii mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Noul lineup este compus din CPU-uri cu până la 64 de nuclee, având între 16 și 128 de fire de execuție. Acestea includ și suport pentru intercalarea memoriei pe 4-6-8 canale. AMD susține că a construit cel mai performant procesor pentru server – EPYC 7763, cu 64 de nuclee. De asemenea, EPYC 72F3 ar avea cele mai performante nuclee, deși acesta este doar un octa-core într-un sistem dual-socket. Mai jos avem și testele de performanță oferite de către AMD:

EPYC

Se pare că CPU-urile AMD întrec cu mult performanța oferită de către Intel. Merită menționat totuși că CPU-urile comparate nu au același preț. Spre exemplu, Intel Xeon Gold 6258R costă aproximativ 3950 de USD, în timp ce AMD EPYC 75F3 costă aproape 5000 de USD. Mai jos avem și lista completă de CPU-uri pentru server lansate de către AMD:

EPYC

AMD a ținut să menționeze și partenerii care vor utiliza noile CPU-uri, mulți fiind din industria Cloud: Microsoft Azure, Google Cloud, AWS și Tencent Cloud. Aceștia ar urma să utilizeze a treia generație de procesoare EPYC pentru serverele platformelor lor. Puteți afla mai multe informații despre noua generație de CPU-uri pentru servere chiar pe site-ul AMD.