Adio GDPR! Noul aeroport din Beijing mizează pe recunoaştere facială, AI

1
1109

Chinezii nu au nici o jenă în a ignora ideea de GDPR şi te vor scana facial la liber pe noul aeroport din Beijing. Are un design spectaculos marca Zaha Hadid, iar aeroportul va fi prilejul ideal pentru a demonstra capacitatea cele mai noi tehnologii de recunoaştere facială a chinezilor.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aeroportul a costat 12 miliarde de dolari şi este gândit să primească 100 de milioane de pasageri pe an. Pentru a uşura procesul de verificare a imigranţilor şi a implementa un sistem de supraveghere mai eficient a fost folosită scanarea facială. Startupul chinez pe bază de AI Yitu este implicat în acest proces, furnizând tehnologie de recunoaştere facială.

Rivalii de la SenseTime Group au licitat la rândul lor pentru contract. Noua structură se află la 50 de kilometri distanţă de centrul Beijing-ului şi are rolul de a decongestiona zona aglomerată a celuilalt aeroport, din zona de nord est a Capitalei. Are şi rolul de a deservi Xiongan, un oraş satelit pentru metropolă. Verificarea identităţii pasagerilor se va face acolo pe baza scanării faciale de către camere şi a comparării cu informaţiile dintr-o bază de date naţională.

Concepte precum computer vision sunt puse la treabă şi pe lângă identificarea persoanelor va fi mai uşor să potriveşti fiecare pasager cu bagajul său. SenseTime testează un sistem de recunoaştere facială la aeroportul deja existent în oraş. Această companie este cel mai bine finanţat startup AI din China, strângând 1.6 miliarde de dolari la ultima verificare din iunie.

S-au ocupat deja de contracte similare cu aeroporturi din Chengdu şi Haikou, dar şi în 30 de gări din China, unde au amplasat maşinării de scanare a feţelor pasagerilor. Pe de altă parte firma Yitu activează şi în domeniul medical, punând AI-ul în slujba diagnosticienilor.

Cu un sistem de ratinguri pentru persoane şi scanare de acest tip, China e deja un stat de tip Big Brother şi Black Mirror.