Facebook recunoaşte că a spionat mesajele din Messenger ale utilizatorilor săi

1
995

După ce Mark Zuckerberg a afirmat că practic toţi cei 2.2 miliarde de utilizatori Facebook au datele expuse, acum o nouă declaraţie sinceră (şi îngrijorătoare) vine tot de la FB. Aflăm că Facebook a spionat mesajele utilizatorilor săi din serviciul de chat Messenger.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Facebook scanează discuţiile utilizatorilor Messenger, fie că e vorba despre text, fotografii sau linkuri, încercând să se asigure că toată lumea “joacă după reguli”. Tot Mark Zuckerberg a recunoscut şi această încălcare de intimitate, în cadrul unui interviu. A adus vorba de acest aspect când se discuta despre acţiunile celor din Myanmar, stat în care a avut loc o epurare etnică.

Sistemele companiei au înţeles ce se întâmplă şi au blocat mesajele propagandiste care îndemnau la uciderea celor din minoritatea Rohingya. Scopul FB este de a preveni abuzul, iar mesajele primesc şi ele atributul de “flagged” pentru că ar încălca politica şi standardele de comunitate Facebook. Mesajele flagged sunt ulterior citite de moderatori, care le pot bloca sau scoate din sistem.

Spre exemplu atunci când trimiţi o poză pe Messenger, ea este scanată pentru a se depista dacă e vorba despre exploatarea unui minor sau nu. Evident exista şi scanare de malware sau viruşi. Toolurile Facebook sunt automate şi pot bloca comportamentul abuziv. Multă lumea credea că Messenger era cu adevărat privat şi îşi imagina că poţi spune acolo orice te taie capul. Se pare că nu e chiar aşa.

FB se jură că nu scanează chaturile clienţilor pentru a le vinde datele spre advertiseri, dar deja ne vine greu să credem asta. Mă întreb ce altă dezvăluire urmează acum că primii paşi au fost făcuţi…