Epic Games ar putea pierde accesul la App Store şi la softurile pentru dezvoltatori

0
882

Continuă saga disputei dintre Apple şi Epic Games, iar de această dată lucrurile devin serioase. Apple ar fi ameninţat Epic că îi va revoca accesul la developer tools, softurile folosite pentru a crea şi porta jocuri pe iOS şi Mac. Vă reamintesc că totul a început săptămâna trecută, atunci când Epic Games a fost banată din Play Store şi App Store pentru că fentase sistemul de plăţi cu Fortnite.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Practic Epic oferise gamerilor o alternativă dacă doreau să cumpere conţinuturi/skinuri în joc, o alternativă care nu lasă Apple şi Google să îşi ia un procent din vânzări. Acum Epic se judecă cu Apple şi Google, care iau 30% din veniturile generate de aplicaţiile din store-urile lor. Epic a solicitat tribunalului să oprească Apple din a îi retrage accesul la developer tools săptămâna viitoare. Teoretic Apple îi tăie “ţeava” lui Epic pe 28 august, adică accesul la dev tools pentru iOS şi Mac.

Acesta nu este un zvon, ci o notificare trimisă de Apple spre Epic, deci lucrurile acestea chiar se întâmplă. Fără tool-uri, Epic nu poate crea software pentru Unreal Engine şi dezvolta jocuri. Creatorul lui Fortnite încearcă să obţină un ordin judecătoresc în California care va bloca scoaterea sa din App Store. Există şi un proces separat pentru chestiunea cu tool-urile de dezvoltare. Scrisoarea Apple spre Epic explică care e problema. Se pare că e vorba despre încălcarea unei înţelegeri din licenţa Apple Developer PRogram.

Contul este închis dacă încălcările nu se rezolvă în 14 zile. Dacă un cont de dezvoltator este închis nu mai poţi urca aplicaţii în App Store, iar toate aplicaţiile Epic sunt înlăturate. Se pierde şi accesul la SDK, la variante pre release de iOS, macOS, tvOS şi watchOS, dar şi la tool-uri beta pentru dezvoltare. Apple insistă că vrea să păstreze Epic ca partener şi că problema se poate rezolva cu un simplu update care să readucă Fortnite la stadiul de dinainte, respectându-i regulile.