Un implant le permite persoanelor paralizate să îşi transpună gândurile în text

0
4655

Dacă vi se părea uimitor acel implant care ajută persoanele paralizate sau paraplegice să îşi recapete din mobilitate, staţi să vedeţi ce s-a mai inventat! Implantul BrainGate2 este un sistem de electrozi care are rolul de a transforma gândurile în text.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Până acum a permis că 3 pacienţi paralizaţi de la gât în jos să folosească tablete nemodificate în vreun fel pentru a naviga pe Internet, a trimite mesaje prietenilor şi a face streaming de muzică. Această descoperire va îmbunătăţit viaţa a multe persoane care sunt paralizate sau au afecţiuni neurologice grave. BrainGate 2 se bazează pe un sistem de micro-electrozi, care sunt implantaţi direct în creier.

Pot decodifica semnalele neurale, care au legătură cu intenţia de a mişca un membru şi asta în timp real. Cele 3 persoane implicate în studiu au avut mecanismul implantat în zona cortexului motor, acolo unde se transmite comanda spre membre. Respectivul sistem a detectat activitatea pe care oamenii de ştiinţă o asociază cu intenţia a mişca un cursor pe un ecran.

Semnalele ajungeau apoi la un mouse virtual, care mişca un cursor pe un ecran. Participanţii au putea realiza task-uri digitale precum web browsing sau streaming muzical, folosind doar gândul. Unul a cântat la un pian digital chiar. Tehnologia ce e drept există de câţiva ani, dar noua variantă permite utilizarea de telefoane şi tablete din comerţ, fără prea multe modificări.

Astfel persoanele paralizate vor putea începe să comunice cel puţin digital precum cei ce nu au afecţiuni.