Site-ul Ministerului Educației învață o nouă materie; Minează criptomonede folosind calculatoarele vizitatorilor

3
1765

[UPDATE 12:56, 31 MAI] Specialiștii Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au răspuns la solicitarea HotNews.ro, declarând că în prezent se află în discuții cu oficialii Ministerului Educației pentru identificarea cauzelor incidentului. Aflăm și că site-ul edu.ro este găzduit pe serverele Institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI).

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu este prima dată când auzim despre site-uri românești ce se folosesc de vizitatori pentru minarea de criptomonede, o situație de genul fiind petrecută în ianuarie atunci când site-ul Antena 3 era acuzat de o asemenea practică. Acum site-ul Ministerului Educației (edu.ro) este luat în colimator.

Descoperim prin intermediul HotNews.ro faptul că programele antivirus Avira și AdGuard avertizează utilizatorii cu privire la faptul că site-ul edu.ro folosește resursele PC-urilor de pe care este accesat cu scopul de a mina criptomonede, rezultat arătat de numeroasele teste realizate de HotNews.ro.

Criptomonede

Ce mai descoperim pe seama acestui raport este că la dezactivarea aplicației AdGuard, gradul de folosire al procesorului urcă rapid la 100% în momentul accesării site-ului edu.ro, o situație ce nu ar fi trebuit să se întâmple ținând cont de faptul că accesăm o simplă pagină web.

Pe deasupra, odată cu verificarea codului sursă al paginii Ministerului Educației se poate remarca faptul că acesta conține adrese web ce conduc către site-uri de escorte din Turcia. Se așteaptă acum un răspuns oficial din partea Ministerului Educației.