NASA vrea să reinventeze roata… pentru echipamentele sale de pe Marte, inspirată de o tehnologie medievală

0
1529

Uneori cheia viitorului e să te întorci în trecut. Fix pe asta a mizat NASA, atunci când s-a inspirat din Evul Mediu pentru a reinventa roata. E vorba despre roata unui viitor rover, care va ajunge pe Marte, Lună şi poate şi pe alte planete.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Secretul succesului este un pneu superelastic, care se poate deforma până la axul roţii şi îşi va păstra totuşi forma. Practic conceptul de “pneu dezumflat” dispare. Una din marele probleme ale roverului Mars Curiosity a fost faptul că pneurile sale s-au defectat rapid în condiţiile vitrege de pe Marte. Pe viitor acest lucru va fi evitat prin noua tehnologie.

Principiul este inspirat din Evul Mediu şi din armurile cu zale. Rezultatul este un pneu care poate suferi deformări mult mai puternice decât orice alte cauciucuri non pneumatice. Vehiculele care vor folosi aceste mecanisme vor putea rezista mai bine condiţiilor dure de pe alte planete şi vor avea tracţiunea net îmbunătăţită. Pietrele de pe Marte sunt foarte ascuţite şi neuniforme, fiind un coşmar pentru roţi.

Noul material flexibil scapă de această problemă şi împiedica penetrarea vârfurilor ascuţite, după cum se vede şi în clipul de mai sus de altfel. Pe lângă avantajul designului, există şi un plus legat de materialul folosit şi anume o combinaţie dintre nichel şi titaniu, care suporta deformare cu până la 10% fără a îşi pierde forma. Chiar dacă tehnologia ar putea să nu fie gata pentru următorul Mara Rover, cu siguranţă va ajunge pe vehicule viitoare de explorare, sau chiar va fi folosită şi pe Pământ.

Siguranţa unui vehicul va creşte enorm dacă nu i se pot sparge cauciucurile.