Procesoarele AMD din gama AMD EPYC 7003 selectate pentru a alimenta cel mai puternic supercomputer din Singapore

0
1642

AMD a obţinut o nouă confirmare a capacităţilor procesoarelor sale, odată cu integrarea procesoarelor AMD din gama EPYC 7003 pe cel mai puternic supercomputer din Singapore. Aceste chipseturi au fost deja implementate pe servere din toată lumea. Avem detalii despre noul proiect mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Centrul Naţional de Supercomputere Singapore (NSCCSG) a anunţat utilizarea procesoarelor din seria HPE şi AMD EPYC 7003 pentru realizarea celui mai puternic PC din Singapore. Estimările arată că acest supercomputer va fi de 8 ori mai rapid decât actualul computer din cadrul NSCCSG, facilitând cercetările ştiinţifice din domenii ca medicină, biologie, inginerie şi alte domenii vitale. Noul sistem va funcţiona la o capacitate maximă de 10 petaFLOPS şi va fi funcţional la începutul anului 2022.

Supercomputerul naţional din Singapore va fi unul “verde”, răcit cu apă şi e pentru prima oară când un sistem de genul este implementat într-un mediu tropical. Predecesorul său, ASPIRE 1 a fost activat în 2016 şi a funcţionat la capacitate maximă, susţinând cercetările locale ce necesită multe resurse. Noul sistem este primul dintr-o serie de supercomputere care vor fi activate în diferite etape până în 2025 în Singapore. NSCC a acordat acest contract celor de la Hewlett Packard Enterprise, care vor construi noul computer folosind linia de produse HPE Cray EX.

Noua unitate va include 900 de noduri de calcul CPU şi GPU, cu configuraţii diferite şi peste 100.000 de nuclee computaţionale. Computerul nu are încă un nume, dar ştim că va fi operaţional până la începutul lui 2022. AMD EPYC este un CPU gândit pentru data centere care au nevoie de performanţă superioară şi throughput superior. Se descurcă cu big data analytics, sarcini complexe şi este scalabil în cadrul seriei, clienţii putând acele de la 8 la 64 de nuclee sau de la 16 la 128 de fire de execuţie per socket.

Are cache de 256 MB şi e tactat până la 3.67 GHz cu boost.