IBM a creat o baterie revoluţionară, produsă fără metale grele

0
1133

Unul dintre motivele pentru care automobilele electrice au intrat aşa greu în mainstream este autonomia lor, dar şi capacitatatea bateriilor folosite. Ca să nu mai vorbim de faptul că laptopurile şi telefoanele sunt cantonate la aceleaşi autonomii de ani buni. E nevoie de ceva nou, de o revoluţie a surselor de alimentare, iar IBM ar fi descoperit ceva…

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În primul rând trebuie spus că atunci când te bucuri de Tesla Model 3-ul tău sau de Galaxy Note 10, bateriile de la interior au fost realizate cu sudoarea unor mineri prost plătiţi şi exploataţi. Ei lucrează pentru a scoate la lumină metale grele, precum nichel sau cobalt. Acestea sunt exploatate în ţări din lumea a treia, unde normele de protecţie a muncii sunt o glumă proastă. Până şi copiii muncesc în acele mine în Congo.

Pentru a scăpa de această povară a conştiinţei, se caută alternative la metalele grele, iar IBM a găsit aşa ceva. IBM Research a descoperit o serie de materiale care pot fi chiar extrase din apa marină. Noul tip de baterie ar depăşi capacitatea şi durata de viaţă a celor Litiu-Ion. Se încarcă cu până la 80% mai rapid, unele în doar 5 minute şi au o densitate mai mare a energiei: peste 10.000 W/L. Inflamabilitatea este mult mai scăzută la nivel de electroliţi.

IBM a făcut descoperirea folosind tehnologie AI, iar AI-ul a fost pus să caute ce fel de materiale sunt ideale pentru o baterie de gen. A fost folosită microscopia atomică şi interacţiunea între materiale la nivel atomic. IBM Research are acest proiect pe fondul unui proces în care Google, Apple, Tesla şi Microsoft sunt acuzate de organizaţii internaţionale că ştiau de unde vin materialele pentru baterii şi nu au ridicat un deget.

Noile elemente folosite pentru baterii, cele promovate de IBM sunt magneziu, potasiu, bor, stronţiu şi fluor, dar tehnicile de extracţie sunt foarte complexe deocamdată