Honda încheie dezvoltarea robotului biped Asimo după aproape 20 de ani de existenţă

0
915

După mai bine de 18 ani de existenţă robotul umanoid Asimo de la Honda va fi casat. Compania a anunţat încheierea ciclului de viaţă al robotului său legendar, dar promite că tehnologia va continua să dăinuie prin intermediul altor produse.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Asimo este un nume care înseamnă “Advanced Step in Innovative Mobility”. Robotul biped va avea tehnologia folosită pe motocicleta Honda care se echilibrează singură sau acel aparat robotizat care ajută persoanele să meargă, Walking Assist. Din 2011 încoace Asimo nu a mai primit vreo actualizare sau upgrade, iar atunci primea autonomie în plus. Nu există un viitor clar ca produs comercial, de aici şi decizia japonezilor.

Honda nu renunţa la roboţi şi AI, având o divizie amplă cu acest scop. Are şi un plan numit “2030 Vision” şi asociat soluţiilor de mobilitate şi energie. Pe viitor o să mai vedem roboţi bipezi Honda prezentaţi la showurile tech, dar nu sub numele Asimo. La CES 2018 spre exemplu compania a adus roboţi care au mizat pe empatie, experienţă şi amplificare a abilităţilor utilizatorilor.

Asimo este un robot umanoid creat de Honda în anul 2000. Este prezentat la muzeul Miraikan din Tokyo, unde putem vedea o comparaţie între modelul Honda P3 mai vechi şi cel mai mai rotunjit care a sosit după. Honda începea să lucreze la astfel de roboţi încă din anii 80. Asimo are 1.3 metri înălţime şi cântăreşte doar 54 de kilograme. Aceste dimensiuni au fost considerate ideale pentru a deschide uşi şi a putea umbla la întrerupătoare ca un om.

Robotul are la bază o baterie Li-Ion de 51.8 V şi avea autonomie de o oră în primă fază. Ulterior a primit baterii pe nichel mai puternice, iar bot-ul poate recunoaşte obiecte în mişcare, poziţii, gesturi şi mediul din jur. Răspunde la comenzi vocale şi distinge între voci. Era o vreme când Asimo era ca Sophia acum şi era dus pe tot globul pentru a fi admirat de fani. Acum i-a apus gloria…