Dacă VR-ul e deja o banalitate în ziua de azi, AR-ul e încă timid în dezvoltarea sa, mai ales la nivel de hardware de consum. Ştim că Apple lucrează la ochelari AR, pentru că au apărut prea multe scăpări şi brevete să nu fie real produsul. Pe de altă parte au apărut recent şi detalii ca Google ar lucra la o cască de gen, una de sine stătătoare şi care nu are nevoie de un smartphone conectat.

Publicitate

Aparatul poartă numele de cod Google A65, deocamdată şi ştim că ar urma să fie produs de către Quanta. Headsetul AR nu e singurul proiect Google-Quanta, compania asiatică lucrând şi la tableta Pixel C. Posibil ca această cască să aibă şi funcţii VR şi ar urma să vină cu senzori pentru cameră, microfoane şi suport pentru Google Assistant. Se va baza pe un procesor quad core Qualcomm QSC603, bun pentru sarcini la nivel de Internet of Things.

Se bazează pe tehnologie ARM Cortex A-75 şi vine cu suport pentru rezoluţii până la 2560 x 1440 pixeli, captură video 1080p şi 1030p, suprapunere de elemente 3D şi randare de interfaţe cu OpenGL, OpenCL şi Vulcan. Pe lista de dotări se mai află şi conexiuni wireless gigabit, Bluetooth 5.1 şi GPS. Suportă şi API-ul Android Neural Networks. Din păcate deşi casca nu are nevoie de smartphone pentru a funcţiona, ar putea avea nevoie de conexiunea la un PC…

Mă aştept să aibă şi modem LTE şi să fie un soi de HoloLens ceva mai lite. Cum Google Glass a dat greş în multiple versiuni, Google va fi extra precaută cu acest device.

Sursa foto