Facebook face un nou pas spre transformarea reţelei sale de socializare într-un motor de căutare şi o sursă de informaţii credibile. Mai nou a început să integreze Wikipedia în rezultatele căutărilor sale. Facebook a adăugat un aşa numit „knowledge box”, care afişează informaţii despre personaje celebre, figuri istorice, dar şi filme şi seriale.
Ideea este de a afla imediat informaţii despre un subiect care te interesează fără să părăseşti FB sau să apelezi la Google. Deocamdată totul e în cadrul unui program pilot, desfăşurat în SUA pe desktop, iOS şi mobile web. Acest Knowledge Box e similar cu Google Knowledge Panel, care afişa informaţii despre un anumit subiect alături de rezultatul de căutare. Funcţia este activă în bara de căutare standard din Facebook, cea din zona de sus a ecranului.
Dacă îl veţi căuta pe Elvis spre exemplu în acea bară, o să apară nu doar rezultatele clasice, ci şi o fereastră în dreapta cu informaţii luate din Wikipedia. Sunt incluse şi linkuri spre articole utile şi relevante şi pagini de social media ale personalităţii respective, dacă are aşa ceva. Google afişează rezultate care integrează nu doar Wikipedia, dar şi Linkedin, YouTube, Twitter şi altele. Căutarea se va face doar în engleză pentru următoarele luni, probabil ani.
Dacă vei căuta Covid-19 pe Facebook vei ajunge la Information Center-ul Facebook dedicat acestui subiect. Facebook a mai încercat ceva de gen cu funcţia Graph Search cu ani în urmă, care îţi permite să cauţi oameni, locuri, poze şi interese din baza de date Facebook. Ulterior a fost închisă după scandalul Cambridge Analytica. Aparent această închidere a afectat modul în care autorităţile foloseau Facebook să prindă infractorii.