Experienţa cinematografică VR “Carne y Arena” are un Oscar asigurat în 2018

0
857

Alejandro Gonzalez Inarritu este un regizor excelent, unul dintre puţinii care se pot lăuda cu Oscaruri câştigate doi ani la rând pentru peliculele “Birdman” şi “The Revenant”. Prolificul regizor mexican are încă un Oscar asigurat în 2018, unul pentru realizări speciale tehnologice, un premiu care se acordă foarte rar.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Distincţia îi este oferită lui Inarritu pentru “Carne y Arena”, cunoscut şi ca “Virtually Present, Physically Invisible”. Aceasta este o instalaţie artistică în realitatea virtuală, realizată în colaborare cu Emmanuel Lubezki şi reconstituind chinul şi trauma unui refugiat către trece graniţa Mexic/ SUA. Este prima oară din 1996 şi până azi când Academia oferă un Oscar pentru “o experienţă puternică şi vizionară în povestire”.

“Toy Story” a primit un astfel de Oscar în 1996. “Carne y Arena” este o operă de artă în realitate virtuală care atinge subiectul sensibil al imigraţiei dinspre Mexic spre SUA. Rezultatul este un scurt metraj de 7 minute, care a avut premieră la Festivalul de Film de la Cannes şi este expus acum la Muzeul de Artă din Los Angeles. E vorba despre o scenă, o cameră şi un mediu fizic, acoperite cu nisip şi haine lăsate în urmă de oamenii care au încercat să treacă graniţa.

Cei care îşi pun casca pe cap vor fi printre imigranţi, care sunt fugăriţi şi hăituiţi de patrula de grăniceri. Este simulată perfect dezorientarea, panica, frica, iar la final vedem imigranţi care îşi spun povestea. Inarritu a dorit ca fiecare om care vizitează creaţia sa să se simtă ca un imigrant pentru câteva minute.