Prezentare ASUS ZenBook Duo (UX481F); Laptop-ul cu două display-uri este aici pentru extra productivitate

0
6828
ASUS ZenBook Duo

Uneori mai testăm și dispozitive interesante aici pe GadgetZone.ro, iar cel mai proaspăt exemplu este laptop-ul ASUS ZenBook Duo (UX481F) care atrage imediat atenția prin ecranul său secundar ce poate fi utilizat pentru diferite scenarii pe care le veți descoperi din această prezentare.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Am testat acest notebook pentru mai bine de două săptămâni și utilizat zi de zi la job pentru editare foto, text, redactare articole, dar și pentru funcții multimedia. Din rândurile de mai jos aflați ce rezervă produsul la nivel de dotări, cât costă și totodată dacă ecranul secundar merită banii cheltuiți în plus.

Unboxing și design ASUS ZenBook Duo

Încep prin a vă spune că procesul de unboxing este foarte intuitiv, astfel că se merge pe ideea cutie-în-cutie. Cutia principală este din carton și la interiorul său se află o altă cutie, de această dată din materiale premium, soft și plăcute la atingere. Aici găsim frumos prezentat laptop-ul ASUS ZenBook Duo și separat chiar lângă cutiuța ce include alimentatorul rapid cu port proprietar și nu USB-C precum m-am așteptat inițial.  

ASUS ZenBook Duo

Din păcate unitatea de teste pe care am primit-o nu a inclus și stylus-ul asociat ecranului secundar tactil. Design-ul este după cum era de așteptat, unul premium și asta se simte imediat ce vei scoate laptop-ul din cutie. Adoptă un capac frontal metalic cu un luciu specific care va reflecta lumina într-un mod inedit, iar în rest construcția include sticlă aplicată peste ecranul principal și secundar (aici cu o textură mată), dar și un policarbonat plăcut la atingere care exprimă premium din start.

ASUS ZenBook Duo

Muchiile înguste din jurul ecranului, sau mai bine zis din jurul celor două ecrane contribuie la o experiență imersivă, iar tastatura deși înghesuită la prima vedere, oferă un feedback ideal pentru typing după cum veți afla din secțiunea dedicată de mai jos.

Display principal

Ajungem acum la capitolul display-uri, asta pentru că laptop-ul ASUS ZenBook Duo (UX481F) sosește și cu un ecran secundar. Primul ecran este o unitate IPS Full-FH de 14 inch ce oferă o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli. Un detaliu important de precizat este acela că panoul este certificat Pantone. Va afișa culori precise, vii și luminoase ceea ce înseamnă că poate fi utilizat și de către profesioniști în procesul de editare foto sau video. Ecranul este flancat de margini foarte înguste pe toate cele 4 laturi ale sale, modalitate prin care crește imersivitatea.

ASUS ZenBook Duo

Am folosit laptop-ul în scenariul zilnic pe care îl implică job-ul de editor. Pe parcursul perioadei de testare am fost foarte mulțumit de calitatea imaginilor afișate, dar și de luminozitatea oferită. Ecranul are o protecție mată astfel că reflexiile și luminile din mediul în care vă aflați vor fi reduse. Pentru activități office consider că ecranul este perfect calibrat, dar la fel de bine stau lucrurile și pe partea office.

ASUS ZenBook Duo

Există și o setare Night Light pentru situațiile în care lucrați la laptop pe timpul nopții. Astfel se reduce lumina albastră și se optează pentru culori mai calde care nu vă vor “fura somnul”. Apropo, raportul corp-ecran este de 90% și avem acoperire 100% pentru spectrul de culori sRGB. Avem unghi de vizualizare de 178 grade și margini de doar 3.5 mm. Există și o variantă cu suport tactil pentru acest ecran principal în cazul în care sunteți interesați.

Display secundar ScreenPad Plus

Următorul capitol despre care vă vorbesc este ecranul secundar intitulat ScreenPad Plus, o noutate în portofoliul ASUS. Acesta vine în ajutorul cărora își doresc mai multă productivitate de la un singur dispozitiv. În mediul office se lucrează cu 2 sau poate chiar 3 display-uri asociate unui singur sistem PC.

ASUS ZenBook Duo

ASUS ZenBook Duo vine să rezolve această problemă, implementând un ecran extra în zona inferioară cu lungime similară. Are o diagonală de 12.6 inch și oferă rezoluție de 1920 x 1100 pixeli, iar unghiul de vizualizare este de 178 grade. Permite interacțiunea tactilă dar și prin stylus.

ASUS ZenBook Duo

Funcții ale launcher-ului:

  • Setare luminozitate
  • Task Group – posibilitatea de a rula simultan până la 5 aplicații, 2 pe ecranul principal și 3 pe ecranul secundar
  • Task Swap – schimbare poziție aplicații
  • App Navigator – prezintă tumbnail-uri ale aplicațiilor deschise și permite alegerea celui în care se dorește a lucra
  • Lock Keyboard – blocare tastatură pentru a scrie de mână cu stylus-ul dedicat și a nu apăsa din greșeală tastele fizice de sub ecranul ScreenPad Plus
  • Setări – luminozitate, background, mărime ferestre, battery saver, Quick Guide

Aplicații speciale ScreenPad Plus

Ecranul secundar are și o serie de aplicații speciale asociate, pentru accesarea rapidă – opțiune foarte utilă pentru a spori productivitatea. Printre acestea se numără în primul rând secțiunea Quick Key de unde putem accesa și crea comenzi rapide pentru acțiuni precum cut, copy, paste, search. Se pot crea grupuri speciale de comenzi rapide – un exemplu fiind comenzile din Adobe Photoshop pe care le aveți la îndemână fără a le insera prin combinații de taste pe tastatură. De asemenea, se pot crea și shortcut-uri rapide pentru deschiderea de aplicații.

ASUS ZenBook Duo

O a doua opțiune este Scrisul de Mână – modalitate prin care se poate introduce text via stylus, oferindu-se și suport regional. Apoi apare zona NumKey pe care o puteți seta să apară pe acest ecran secundar. Nu în ultimul rând este oferit și AppDeals de unde veți putea descărca alte aplicații ideale pentru ecranul ScreenPad Plus.

Meniu acțiuni

La selectarea unei ferestre de pe ecranul principal vor apărea 3 acțiuni rapide pe care le puteți alege, acestea fiind următoarele:

  • App Switcher – maximizare fereastră pe ecranul secundar 
  • Add – adăugare aplicație în zona launcher de pe ecranul secundar pentru accesarea rapidă ulterioară
  • ViewMax – extindere afișare pe suprafața ambelor display-uri, ideal pentru pagini web, documente

Scenarii utilizare display secundar

După cum probabil vă așteptați, există multiple scenarii pentru utilizare acestui display secundar ScreenPad Plus. În domeniul meu de activitate opțiunea ViewMax prin care conținutul este afișat pe ambele display-uri ca un soi de continuitate este cea mai utilă pentru că îmi permite vizualizarea întregului conținut text pe o suprafață extinsă. Este utilă și pentru afișarea de documente, ba chiar și programare – oferindu-se astfel mai mult spațiu pentru coduri și preview-uri instante. 

La fel de bine acest ecran secundar poate fi utilizat și în aplicații de editare foto, acolo unde alături de stylus-ul activ oferit la pachet permite o interacțiune mai precisă și suport pentru gesturi tactile. De asemenea, comenzile rapide setate în zona Quick Key. Un alt scenariu este pentru sesiunile de gaming, astfel că pe ecranul secundar vă puteți controla playback-ul audio din Spotify de exemplu, accesa internetul, comunica pe Skype sau seta aplicații special create precum statistici CS:GO sau statistici DotaPlus (Dota 2) mereu la îndemână. 

Hardware și conectivitate

Pe partea de dotări hardware acest laptop vine echipat cu soluții de ultimă generație. Configurația pe care am testat-o aduce un procesor Intel Core i7-10510U – cipset quad-core de 1.8 GHz cu 8 MB cache și Turbo Boost până la 4.9 GHz. Dispune și de 16 GB RAM LPDDR3 astfel că poate gestiona multiple aplicații simultan fără probleme. Se oferă 512 GB stocare PCIe Gen3 x2 dar și o placă video NVIDIA GeForce MX250 de 2 GB GDDR5 VRAM pentru activități ce implică editare foto/video sau randare. Laptop-ul este foarte silențios pentru primele 2-3 ore de activitate, dar uneori mai intră cooler-ul în acțiune. Un punct negativ este acela că orificiile de aerisire sunt plasate sub display, astfel că tot aerul cald vine spre ecran.

Mai avem difuzoare stereo cu acustică Harman/Kardon și o cameră web cu suport pentru autentificare Windows Hello. Acest laptop oferă echilibrul perfect între eficiență energetică și performanță. Se adresează celor din mediul office care au nevoie de putere de procesare, dar și de o autonomie generoasă. Nu o să insist pe benchmark-uri sau teste de performanță, acestea fiind disponibile în număr mare pe web pentru cei interesați. Ceva gaming ocazional va suporta totuși dar nu e cazul să ridicați așteptări mari la acest capitol. 

ASUS ZenBook Duo

În perioada în care l-am testat, ASUS ZenBook Duo mi-a oferit o experiență ideală de lucru, de la un timp rapid de boot, la aplicații deschise într-o clipită și la transfer rapid de date. La nivel de acustică nu pot spune că laptop-ul m-a impresionat prin volum, dar claritatea și bassul sunt bifate și grație tehnologiei audio Harman. Difuzoarele sunt plasate în zona inferioară pe laterale stânga-dreapta.

ASUS ZenBook Duo

Cât despre conectivitate, se oferă aici Wi-Fi 6 pentru viteze mari în accesarea internetului în mod wireless. Lista completă sună astfel:

  • 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C
  • 1x  USB 3.1 Gen 2 Type-A
  • 1x USB 3.1 Gen 1 Type-A
  • 1x HDMI
  • 1x jack audio combo
  • 1x reader microSD
  • 1x DC-in

Tastatură și baterie ASUS ZenBook Duo

Ajungem iată și la tastatură, modalitatea principală de introducere a textului. Avem o tastatură retroiluminată cu distanță travel de 1.4 mm a tastelor și fără zona NumPad. M-am obișnuit rapid cu această tastatură care mi-a oferit o experiență de typing rapid și precis. Există totuși un dezavantaj, acela al aspectului de tastatură înghesuită. Veți observa asta imediat ce vedeți laptop-ul în realitate, asta pentru că tastatura este “împinsă” mult în zona inferioară din cauza ecranului secundar de deasupra. Touchpad-ul se află în partea din dreapta și oferă butoane fizice click dreapta/stânga. Este rapid și precis, dar am ales să folosesc mai multe un mouse atașat.

ASUS ZenBook Duo

Faptul că tastatura este atât de jos, nu există o zonă pe care să-ți sprijini palmele în timpul typing-ul, astfel că acțiunea nu este tocmai confortabilă. Folosit pe un birou lucrurile stau mai bine, dar într-o deplasare să spunem cu laptop-ul în poală va fi destul de dificil să introduceți text într-un mod confortabil. Probleme am întâmpinat și cu introducerea caracterelor speciale. De multe ori în loc de shift m-am trezit apăsând tasta PgUp sau PgDn de lângă.

ASUS ZenBook Duo

Cât despre baterie, autonomia variază în funcție de modul în care folosiți laptop-ul și de luminozitatea setată pe cele două display-uri. În cazul meu am folosit luminozitate maximă, conexiune Wi-Fi constantă, playback audio. De asemenea am avut activități de editare text și programe de editare foto. Am ajuns la 6-7 ore autonomie astfel.

Verdict

Am ajuns și la verdict! Un lucru este clar, acela că ASUS a vrut să facă ceva diferit cu acest laptop. Eu unul sunt de părere că abordarea de față este câștigătoare. Din punct de vedere al productivității sunt convins că oricine va aprecia acest laptop. Practic nu mai e nevoie un extra monitor atașat și spațiul de lucru se extinde pentru productivitate extra. Deși la început am fost sceptic cu privire la un extra ecran pe laptop, cu timpul am ajuns să fiu mai captivat de ecranul secundar. L-am folosit pentru a-mi seta tab-uri web necesare redactării de articole. L-am folosit și pentru aplicațiile de muzică Spotify și Deezer, dar și pentru a accesa zona NumPad sau rula aplicații precum Photoshop.

Mi-a plăcut tare mult și modul prin care se poate extinde ecranul principal pe cel secundar pentru afișarea unei întregi pagini web pe ambele panouri. Cu toate că pare un gimmick la prima vedere, pe parcursul utilizării veți deveni dependent de acest ecran secundar. Asta s-a întâmplat pe parcursul testării mele. Recunosc, îmi fi greu să mă despart de acest laptop obișnuindu-mă cu ideea unui extra ecran.

Preț și disponibilitate ASUS ZenBook Duo

Există mai multe configurații disponibile pentru ASUS ZenBook Duo, iar acestea vă sunt listate mai jos. Vorbesc despre variante fie cu CPU i7-10510U, fie i5-10210U, toate oferind 512 GB stocare SSD