La o săptămână după ce Samsung a prezentat o „fiinţă virtuală” la CES 2020, acum avem şi primul „robot viu”. Acesta a fost creat din celule stem de broască şi este un hibrid între maşinărie şi creatură vie. Avem detalii despre această creaţie mai jos.
Oamenii de ştiinţă au folosit un supercomputer cu algoritmi speciali pentru a realiza evoluţia unui organism pornit de la ADN-ul de broască. Rezultatul nu este o broască totuşi. Acest „Xenobot” are capacitatea de a se vindeca singur şi a fost realizat pornit de la celulele broaştei africane Xenopus Laevis. Organismul măsoară mai puţin de 1 milimetru în lăţime şi poate să se mişte prin corpul uman spre exemplu, curăţând arterele de placa de colesterol depusă.
Acestea sunt organisme noi, create în laborator, care pornind de la celule minuscule au început să formeze piele şi elemente pulsatile ale inimii. Avem o maşinărie robotică aici (un bio robot), care nu dăunează în vreun fel omului. Pe viitor astfel de creaturi ar putea curăţa deşeuri radioactive, aduna microplastic din oceane şi transporta medicamente în corpul uman. Un xenobot poate supravieţui în medii acvatice timp de zile sau săptămâni fără nutrienţi.
Realizarea aceasta se extinde dincolo de robot şi înseamnă că se pot repara defecte din naştere, reprograma tumori să fie ţesut normal şi regenara organe după traume sau boli degenerative. Auto vindecarea organismului ar putea chiar fi folosită pentru a combate îmbătrânirea. Xenoboţii au propria resursa de hrană, depozite de proteine şi lipide, care le oferă o săptămână de viaţă. Ei nu se pot reproduce sau evolua.