Dacă vă faceţi vacanţele prin Bali şi Mediterana, unde apa e cristalină şi clară probabil vă bucuraţi de fotografii destul de clare în apă sau sub apă. Ce te faci când mergi la o mare mai întunecată precum Marea Neagră sau când te aventurezi la un Ocean? Cercetătorul Derrya Akkaynak a creat un software special care „înlătură” apa din pozele subacvatice.
Evident e forţat spus că o „scoate” sau „înlătură”, ci mai degrabă face o corecţie extremă de culoare încât să dispară orice deformări ciudate de nuanţe/lumină. Inginerul a creat un algorim special care ajută la realizarea unor fotografii cât mai realist calibrate, exact ca şi cele pe care le faci în aer, nu apă. Tehnologia se numeşte Sea-Thru şi beneficiază atât de experienţa de inginer a lui Derya, cât şi de cea de oceanograf.
Inspirata cercetătoare a studiat fenomenul la Universitatea din Haifa, Israel. Ceea ce face softul este să înlăture acel strat de culoare albastru-verzui şi acele efecte ale luminii care trece prin apă. Sea-Thru a fost creat prin realizarea capturii a peste 1100 de imagini de la două mări/oceane cu optică diferită. Fiecare are o gradaţie proprie de culori. A fost apoi antrenat un AI care a compensat de fiecare dată modul în care trece lumina prin apă.
De fiecare dată când apărea un recif superb cu structuri 3D mari, era pusă lângă el o scară a culorilor, iar scufundătorul înota la 15 metri distanţă. De acolo realiza fotografii la unghiuri diferite, care erau apoi puse în mecanismul de machine learning în laborator. Reţineţi că aici nu e vorba de Photoshop sau de momentul când umbli la contrast şi culori. Este o corecţie la nivel fizic, care ia în calcul factori fizici, că transparenţa apei şi unghiul în care pică lumina.
Cei care încearcă asta din softuri au deseori probleme cu nuanţa albastră, care se pierde pe undeva pe drum.